Een heerlijk winterse koolhydraatarme zuurkoolstamppot
Laatste update: 1 december, 2022 | Geen reacties
In de winter is er niks lekkerders dan opwarmen met een heerlijke stamppot vol goede voedingsstoffen en eiwitten. Deze koolhydraatarme zuurkoolstamppot is daarom bij ons thuis echt een favoriet! Het is makkelijk klaar te maken en natuurlijk helemaal koolhydraatarm. Zo kan je nog eens lekker onbezorgd genieten! Probeer het ook eens!
LIZA’S TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Hiermee is het mij ook gelukt >>
Zuurkool stamppot koolhydraatarm
Je vraagt je misschien af hoe het mogelijk is om een stamppot helemaal koolhydraatarm te maken, maar in realiteit is het niet eens zo moeilijk. Aardappelen zijn natuurlijk lekker, maar ze bevatten erg veel koolhydraten. In plaats van aardappelen gebruik ik daarom een combinatie van knolselderij en wortel. Deze groenten zitten boordevol met goede vitamines en mineralen, maar ze hebben aanzienlijk minder koolhydraten dan aardappelen. De smaken zijn ook erg neutraal met een lekkere textuur, waardoor je nog steeds de romige aardappeltextuur bereikt, maar dan met wortel en knolselderij.
Verse zuurkool kopen
Je kan bij vrijwel elke supermarkt een zakje kant-en-klare zuurkool halen, maar verse zuurkool is toch echt het lekkerst. Deze kan je vaak halen op de markt bij één of meerdere groentekraampjes. Ook heb je soms geluk bij een Turkse winkel of groenteboer in je stad. Zij verkopen vaak ook zelfgemaakte zuurkool in een groot vat. Je vraagt dan een bepaalde hoeveelheid en die krijg je mee in een zakje. Geloof het of niet, maar dat is echt dé lekkerste zuurkool die je ooit zal eten. Ook rauw is het heerlijk om van te snacken.
Ingrediënten voor de koolhydraatarme zuurkoolstamppot
- 500 ml water
- 300 gram zuurkool
- 250 gram knolselderij
- 250 gram wortels
- 1 grote rookworst
- Bouillonblokje
- 50 gram kruidenroomkaas
- 50 gram geraspte kaas
- Peper en zout naar smaak
- Optioneel: een snufje chilipoeder
De bereidingswijze
- Neem een grote pan en kook hier 500 ml water in. Ondertussen schil je de wortels en knolselderij en snij je deze in stukjes.
- Zodra het water kookt voeg je hier 1 bouillonblokje en chilipoeder aan toe. Ook doe je de gesneden groenten erbij. Kook dit 10 minuten. Zet ook alvast de oven aan op 220 graden.
- Na 10 minuten voeg je de zuurkool toe en ook dit laat je nog eens samen 10 minuten koken. Giet het water dat overgebleven is af.
- Haal de gekookte groente uit de pan en prak alles door elkaar. Voeg ook de kruidendroomkaas toe met chilipoeder en eventueel een snufje zout.
- Bereid de rookworst volgens de instructies op de verpakking en haal deze daarna uit de pan.
- Neem een grote ovenschaal en doe hier de geprakte groente in. Strooi er als laatste de geraspte kaas overheen. Doe nu de zuurkoolstamppot in de oven voor 10-12 minuten. Je kan eventueel de rookworst erop leggen voor het bakken, of juist daarna. Snijd deze dan in plakjes en serveer een stukje bij elke portie. Geniet ervan!
De voedingswaarden van de koolhydraatarme zuurkoolstamppot
Aantal porties: 2
Aantal calorieën per portie: 300
Eiwitten: 15 gram
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 18 gram