Is een koolhydraatarm dieet gezond? Dit moet je weten! (TIP)

Laatste update: 14 juni, 2022 | Geen reacties

Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor een koolhydraatarm dieet gekozen. Hier zijn dan ook verschillende redenen voor. Je kunt namelijk om een makkelijk manier snel een aantal kilo’s afvallen. Maar is een koolhydraatarm dieet gezond? Ik geef je een uitgebreid maar leerzaam antwoord op deze vraag!

LAURA’S TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Hiermee is het mij ook gelukt >>

Koolhydraatarm dieet gezond? Dit moet je weten!

Een koolhydraatarm dieet is de laatste jaren in Nederland enorm populair geworden. Nieuw is het niet want in de jaren 1800 werd er al kennis gemaakt met een koolhydraatarme levensstijl.

In Amerika kunnen ze niet meer zonder. De meeste mensen met obesitas maken dan ook gebruik van een koolhydraatarm dieet. Sinds de jaren 1990 namen de koolhydraatarme dieet boeken toe.

Ook in Nederland zijn we overtuigd van de werking. De vraag is een koolhydraatarm dieet gezond beantwoord ik straks. Laten we eerst gaan kijken naar wat een koolhydraatarm dieet inhoudt.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

koolhydraatarm dieet gezond

Een koolhydraatarm dieet is een levensstijl. Om succes te kunnen boeken is het belangrijk dat je hier (bijna) iedere dag mee bezig bent. Het aantal koolhydraten dat je per dag kunt eten ligt tussen de 50 -100 koolhydraten.

Het dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten, vetten, vitamine en mineralen. Daarnaast eet je onbewerkt voedsel en dat scheelt direct een hele hoop suikers.

Koolhydraatarm wilt zeggen dat de voeding die je eet, uit minder suikers bestaat. Niet alleen minder suikers ook minder ongezonde toevoegingen. Suiker is verslavend en heeft een negatief effect op je gewicht, gezondheid en gemoedstoestand.

Wat zijn slechte koolhydraten?

Waarschijnlijk vraag je jezelf af, hoe kan ik slechte koolhydraten herkennen. Laat ik helpen en een handig overzicht delen. Zo weet je bij het boodschappen doen waar je op moet letten!

Fabrikanten gebruiken namelijk schuilwoorden voor suikers. Als consument kun je het je vaak niet kwalijk nemen als je hier intrapt. Nu kun je ze een stap voor zijn.

TIP: Bekijk de voedingswaarden van een product zorgvuldig. Zie je woorden die eindigen op ose of roop, dan is dit toegevoegde suiker!

  • Dextrose
  • Siroop
  • Glucose
  • Fructosestroop

Koolhydraatarm dieet gezond of niet?

Je bent nu meer te weten gekomen over de dieetvorm koolhydraatarm. Een koolhydraatarm dieet is gezond wanneer je niet volledig alle koolhydraten schrapt.

Je lichaam heeft namelijk suikers nodig. Zolang de verhoudingen kloppen kan ik de vraag is een koolhydraatarm dieet gezond beantwoorden met een JA!

Ben je van plan om koolhydraatarm te gaan eten, maar weet je nog niet precies hoe dat moet bekijk dan deze pagina. Hier deel ik een compleet programma waar je gezond en verantwoord kunt deelnemen aan een koolhydraatarm dieet.

Waarom een koolhydraat dieet gezond is laat ik je ook nog even zien door de voordelen die ontstaan. Natuurlijk heeft ieder voordeel zijn nadeel dus ook de nadelen van een koolhydraatarm dieet deel ik.

koolhydraatarm dieet gezond

Een koolhydraatarme maaltijd

De voordelen van een koolhydraatarm dieet

1. Je ervaart veel meer energie

Waarschijnlijk denk je dat suikers je energie geven en dat klopt. Alleen is deze energie voor korte duur. Je herkent vast wel het bekende dip moment. Je hebt geen energie en ff nergens meer zin. Dit is de oorzaak van een teveel aan suikers in je lichaam.

Door koolhydraatarm te eten krijg je minder geraffineerde suikers binnen. Hierdoor ontstaat veel meer energie en dat ervaar je al binnen een paar dagen!

2. Lichaamsgewicht neemt af / blijft in balans

Door koolhydraatarme voeding blijft je lichaamsgewicht in balans. Ook wanneer je te zwaar bent zul je met een koolhydraatarm dieet, een aantal kilo’s afvallen.

Suiker maak namelijk geen kans meer om je vetmassa te laten toenemen. Het is zelfs bewezen dat je met een koolhydraatarm dieet gemiddeld 2 kg per week, kunt afvallen.

3. Je eet anders en niet minder

Waarom een koolhydraatarm dieet gezond is heeft ook te maken met het aantal eetmomenten. Je eet namelijk anders en niet minder. Met ongeveer 6 eetmomenten per dag krijg je voldoende voeding binnen.

Daarnaast kun je ook altijd verantwoorde tussendoortjes nemen, mocht je toch een honger gevoel ervaren. In tegendeel tot de meeste diëten is dit helaas niet het geval. Hierdoor is de kans groot dat je een dieet niet volhoud. Bij een koolhydraatarm dieet is dat gelukkig niet het geval!

4. Je huid wordt beter

Je huid wordt zichtbaar gezonder en gaat met name stralen. Koolhydraatarme voeding vermindert namelijk de kans op ontstekingen. Mocht je last hebben van puisten of mee-eters, dan is een koolhydraatarme leefstijl een goede keuze.

5. Je mag zondigen

Een koolhydraatarm dieet voelt alles behalve streng. Je mag namelijk wekelijks zondigen. Dit is goed voor de balans en koolhydraatopname van je lichaam.

Het beste kun je een dag zondigen in de week. Doe dit bijvoorbeeld als je gaat uit eten of thuis een bank avondje hebt. Eet dan vooral wat je lekker vindt en waar je zin in hebt.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Weet wat je eet

Om de juiste keuzes te maken kom je je aan het verdiepen in koolhydraatarme voeding. Dit kan best wat tijd in beslag nemen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een koolhydraatarm dieet programma te volgen.

Hierin worden alle tips gedeeld en ook staan alle recepten voor je klaar. Zo hoef je jezelf niet af te vragen of je het juiste aan het doen bent. Je kunt direct beginnen en dat bespaart een hoop tijd.

Je hebt discipline nodig

Vooral in het begin van een koolhydraatarm dieet moet je verleidingen kunnen weerstaan. In de avond met je favoriete chocolade op de bank tv kijken zit er voorlopig niet.

Gelukkig zijn er wel een hoop andere tussendoortjes die je mag eten. Probeer deze dan ook zeker uit. Hierdoor kun je makkelijker om gaan met verleidingen en is de kans dat je doorzet juist groter.

Koolhydraatarm dieet gezond tot slot

Je bent nu veel meer te weten gekomen over een koolhydraatarm dieet. Je weet welke voordelen je ervaart en ook waar je op moet letten zodra je hiermee van start gaat.

De juiste verhouding aan ingrediënten zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft. Ben je er klaar voor en wil je graag met zekerheid aan een koolhydraatarm dieet beginnen, maak dan gebruik van de blauwe knop hieronder.

Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan onderaan dit artikel. Ook lees je er vragen en ervaringen van anderen. Ik wens je succes en vooral veel plezier met het volgen van een koolhydraatarm dieet!

AANRADER:
Met deze weekmenu’s verlies je 10-12 kilo binnen 30 dagen! Hier staat alles voor je klaar

Ook lekker om te maken:

Koolhydraatarme Ovenschotel Met Kip En Groente

Smaakvol wok recept met kip en broccoli

Luchtige Koolhydraatarme Wafels Met Slagroom

 

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 7 december, 2017

Auteur

Laura

Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons op social media:

© 2016 - 2024 Koolhydraatarme Maaltijden

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies