Koolhydraatarme Flammkuchen
Laatste update: 5 juli, 2022 | Geen reacties
Ik vind pizza erg lekker, maar soms heb ik net wat meer behoefte aan een Flammkuchen. Dit is een soort pizza dat van oorsprong uit het grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland komt. De Franse naam hiervoor is “Tarte Flambée”. Deze koolhydraatarme Flammkuchen heeft geen tomatensaus, maar vaak een laagje crème fraiche of zure room op de bodem. Daarnaast zijn prei en spekjes veelvoorkomende ingrediënten voor erop. Je kan het natuurlijk zelf ook nog aanpassen met je eigen ingrediënten, maar dit functioneert als de basis. Ik maak zelf wel eens dit recept met een koolhydraatarme bodem. Het is super knapperig en echt heel lekker van smaak. Probeer het ook eens!
LAURA’S TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Hiermee is het mij ook gelukt >>
Wat is Flammkuchen?
Flammkuchen kan je direct vertalen naar “brandende taart”. Het komt van oorsprong uit de Elzas, een gebied dat ooit van Duitsland was, en nu onderdeel is van Frankrijk. Het recept was eigenlijk helemaal niet met opzet bedacht. De bakkers uit de Elzas gebruikten juist een dun laagje deeg om te testen of hun ovens de juiste temperatuur hadden voor het bakken van brood. Wanneer de oven de juiste temperatuur had, werd het stukje deeg al binnen een paar minuten knapperig. Was het te heet? Dan vatte het vlam. Om het deeg niet verloren te laten gaan, deden ze er daarna een beetje zure room, spekjes en ui overheen en zo was de Flammkuchen geboren.
Flammkuchen maken
Zelf Flammkuchen maken is prima mogelijk, ook zonder grote houtoven. Normaliter zou je een dun stuk deeg gebruiken, maar omdat dit niet koolhydraatarm is, doen wij het op een andere manier. We gebruiken namelijk een “deeg” op basis van kwark en kaas. Dit wordt lekker knapperig en blijft helemaal koolhydraatarm.
Ingrediënten voor de koolhydraatarme Flammkuchen
Voor de bodem:
- 120 g magere kwark
- 80 g geraspte kaas
- 2 eieren
- 1 el geraspte Parmezaan
- 1 tl oregano
- Zout en peper naar smaak
Voor het beleg:
- 80 gram crème fraiche
- 50 g spekblokjes
- 20 g geraspte kaas
- 2 stengels lenteui
De bereidingswijze
- Leg eerst een vel bakpapier op een bakplaat en zet deze opzij. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden.
- Mix de ingrediënten van het deeg door elkaar tot het op een beslag begint te lijken. Het is niet erg als deze vrij vloeibaar is.
- Wanneer alles gemengd is, schenk je het beslag op het vel bakpapier en verdeel je deze tot er een mooie ronde of vierkante vorm ontstaat.
- Zet de bakplaat in de oven en bak de Flammkuchen voor zo’n 15 minuten of tot de bodem knapperig is.
- Bak intussen de spekjes in een pan met wat olie tot ze de juiste knapperigheid (voor jouw smaak) hebben bereikt. Snijd ook de lenteui in stukjes.
- Haal de Flammkuchen uit de oven en besmeer deze met de crème fraiche. Verdeel dan de spekjes, kaas en ui eroverheen en eet direct. Eet smakelijk!
De voedingswaarden van de koolhydraatarme Flammkuchen
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 430
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 29 gram
Eiwitten: 37 gram
Trek in wat anders? Probeer nu:
Koolhydraatarme macaroni van bloemkool