koolhydraatarme lahmacun

Koolhydraatarme Lahmacun | Een heerlijke Turkse pizza

Laatste update: 1 september, 2022 | Geen reacties

Een lahmacun is een lekkere pizza, maar dan op z’n Turks. Het heeft een dunne bodem en een sauslaagje met gehakt en kruiden. Deze pizza’s zijn heerlijk als tussendoortje wanneer je grote trek hebt, maar ze zijn ook heerlijk om te vullen met een salade en om ze dan als lunch of avondmaaltijd te eten. Zelf ben ik altijd al fan geweest van Lahmacun, dus vandaag deel ik graag dit koolhydraatarme lahmacun recept met jullie!

LIZA’S TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Hiermee is het mij ook gelukt >>

Wat is lahmacun?

Lahmacun spreek je uit als “lach-máá-tsjun”. Het is een traditioneel Midden-Oosters gerecht en het heeft een licht-pittige smaak dankzij de kruiden die in de saus verwerkt zijn. De saus bestaat uit gehakt, ui en een kruidige tomatensaus. Het wordt vaak gebakken in de oven en kan opgerold worden gegeten. Je kan deze makkelijk los eten, maar je kan de pizza ook vullen met een salade of andere groenten voordat je deze eet.

Hoe maak je lahmacun?

Zelf lahmacun maken is helemaal niet zo moeilijk! Vroeger maakte ik het wel eens door een dikke saus te maken met wat ui, passata, gehakt en peterselie. Deze smeerde ik dan op een tortilla en dan bakte ik hem voor 5 minuten in de oven. Nu ik koolhydraatarm eet, was het eerst even zoeken naar een goed recept, maar uiteindelijk had ik een perfecte gevonden. Deze kan je hieronder lezen. Als je het te veel werk vindt, kan je ook nog altijd zelf je bodem maken met een koolhydraatarme tortilla! Daar is zeker niks mis mee.

Ingrediënten van de koolhydraatarme lahmacun

  • 130 gram lijnzaadmeel* (online verkrijgbaar of bij een gezondheidswinkel)
  • 20 g amandelmeel
  • 20 gram psylliumvezels
  • 250 ml heet water
  • 2 eiwitten van middelgrote eieren
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl azijn
  • 30 g geraspte Parmezaan
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: 30 g eiwitpoeder voor een betere consistentie en extra eiwitten

Voor het beleg:

  • 200 gram mager rundergehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui
  • 250 ml passata
  • 1 tl Baharat kruidenmix
  • 1/2 tl karwijzaad

*: Je kan ook zelf lijnzaadmeel maken door hele of gebroken lijnzaad in een keukenmachine te doen en te vermalen tot een poeder-achtige substantie. 

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden en daarna doe je alle droge bodem ingrediënten bij elkaar in een kom.
  2. Roer alles goed door elkaar en voeg, beetje bij beetje, het hete water, de eiwitten en de kaas eraan toe. Roer alles nogmaals goed door elkaar en laat het dan 10 minuten rusten. Je kan nu ook het eiwitpoeder toevoegen als je deze wil gebruiken.
  3. Na 10 minuten rol je twee gelijkmatige, dunne bodems uit op een vel bakpapier. Je kan er een vel bakpapier op leggen om het rollen soepel te laten verlopen. Daarna zet je ze voor 5 minuten in de oven.
  4. Intussen maak je het beleg klaar door wat olie in een pan te verhitten en hierin het gehakt te bakken. Hak het met een spatel in zeer kleine stukjes. Je kan het later eventueel ook in een keukenmachine doen om het nog fijner te hakken.
  5. Voeg daarna de ui, knoflook en kruiden toe en bak tot de ui glazig begint te worden.
  6. Vervolgens schenk je de passata erbij en laat je alles nog zo’n 5 minuten pruttelen.
  7. Haal de Lahmacun uit de oven en verdeel het beleg over beide pizza’s. Smeer het goed uit en doe ze dan nog voor 7-10 minuten terug in de oven.
  8. Wanneer ze klaar zijn met bakken, kan je er eventueel nog wat sla, komkommer, tomaat en knoflooksaus op doen, maar je kan ze ook eten zoals ze zijn. Geniet ervan!

De voedingswaarden van de koolhydraatarme lahmacun

Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 580
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 30 gram
Eiwitten: 58 gram

Lees ook:

Koolhydraatarme kaasballetjes uit de oven (+ airfryer optie)

Koolhydraatarme wraps maken | Snel, makkelijk en lekker!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 1 september, 2022

Auteur

Liza

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Volg ons op social media:

© 2016 - 2022 Koolhydraatarme Maaltijden

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies