Koolhydraatarme aspergesoep | Lekker romig
Laatste update: 18 augustus, 2022 | Geen reacties
Witte asperges zijn onderdeel van de Nederlandse cultuur lijkt het haast. Elk voorjaar zijn er weer duizenden mensen die ervan genieten. Ook wanneer je koolhydraatarm eet moet je daar natuurlijk van kunnen genieten. Daarom heb ik een heerlijke romige koolhydraatarme aspergesoep gemaakt welke je zelf gemakkelijk kan klaarmaken. Zo kan je toch nog genieten van wat asperges, ook bij een koolhydraatarm dieet.
LIZA’S TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Hiermee is het mij ook gelukt >>
Aspergesoep maken
In principe is het helemaal niet zo lastig om aspergesoep klaar te maken. Je hebt natuurlijk asperges nodig, wat knoflook, een ui en een beetje room en bouillon. Het handigst is om de asperges van te voren te schillen en de harde stukjes eraf te halen. Deze pureren namelijk niet zo lekker mee. De rest kan in principe geen kwaad. Snijd de asperges wel in stukjes, dan koken ze sneller en passen ze beter in de pan.
Koolhydraatarme soep
Tja, de één vindt het pas koolhydraatarm wanneer er maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram product in zitten, maar ik houd me aan de regels van het Voedingscentrum: tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag is koolhydraatarm. Een soepje met groenten zal dus ook wat meer koolhydraten bevatten dan een steak met sla, maar dat betekent niet dat het niet koolhydraatarm is. Deze soep bevat slechts 11 gram koolhydraten per portie en dan heb je een prima lunch of lichte avondmaaltijd. Eet je de rest van de dag ook koolhydraatarm? Dan kom je waarschijnlijk zo tussen de 50 en 70 koolhydraten voor de hele dag uit. Dat is erg goed!
Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme aspergesoep?
- 1 kilo witte asperges (vers)
- 2 el ongezouten roomboter
- 4 tenen knoflook, geperst
- 1 witte ui, fijngesneden
- 750 ml bouillon naar keus
- 250 ml vloeibare slagroom of kookroom
- Peper en zout naar smaak
- Fijngesneden verse bieslook ter garnering
De bereidingswijze
- Snijd en schil de asperges en haal de harde onderkantjes eraf. Snijd ze daarna in stukjes van ongeveer dezelfde lengte.
- Verhit vervolgens de boter in een pan en bak hierin de ui tot deze glazig begint te worden.
- Daarna voeg je de asperges, knoflook, zout en peper toe en bak je alles kort tot de asperges wat zachter beginnen te worden. Schenk dan de bouillon erbij en breng het aan de kook.
- Laat de soep zachtjes koken voor zo’n 10 á 15 minuten en pureer deze daarna met een staafmixer of in een blender tot het een gladde substantie begint te vormen.
- Roer dan de room door de soep en kruid het eventueel nog bij met wat extra peper en zout. Serveer daarna met wat verse bieslook en genieten maar. Eet smakelijk!
De voedingswaarden van de koolhydraatarme aspergesoep
Aantal porties: 5
Calorieën per portie: 258
Koolhydraten: 11 gram
Vetten: 23 gram
Eiwitten: 6 gram
Bekijk ook
Koolhydraatarme kaasballetjes uit de oven (+ airfryer optie)