Koolhydraatarme ovenschotel bloemkool
Laatste update: 13 oktober, 2022 | Geen reacties
Bloemkool is een hele gezonde groente en het vormt ook de basis van veel koolhydraatarme maaltijden. Deze koolhydraatarme ovenschotel bloemkool is makkelijk te bereiden en zit vol met goede voedingsstoffen. Daarnaast is het ook nog eens heel makkelijk klaar te maken, dus hoef je geen extra moeite in de keuken te doen. Eet smakelijk en lees snel verder!
LIZA’S TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en weer energie voor twee? Hiermee is het mij ook gelukt >>
Bloemkool ovenschotel koolhydraatarm
Deze ovenschotel bestaat niet alleen uit bloemkool, maar het bevat ook lekker wat prei, courgette en gehakt. In rundergehakt zitten namelijk belangrijke eiwitten die je nodig hebt om je spieren te herstellen en op te bouwen. Zeker wanneer je weinig koolhydraten eet, helpen eiwitten om je een verzadigd gevoel te geven na de maaltijd.
Daarnaast is het belangrijk dat je geen spiermassa verliest tijdens het koolhydraatarm dieet. Dan kan je je namelijk erg zwak voelen. Door voldoende eiwitten te eten, voorkom je dat je je spiermassa verliest en behoud je ook veel meer energie en kracht.
Koolhydraatarme bloemkool gezond?
Deze maaltijd is heel erg gezond en het bevat alles wat je nodig hebt voor een gevarieerd, gezond en lekker dieet. Zo bevat bloemkool vitamine B1, B2, B6, C en E. De mineralen in bloemkool zijn calcium, fosfor, jodium, kalium, koper, magnesium en zink.
Daarnaast haal je eiwitten uit het rundergehakt en nog meer vitamines en mineralen uit de prei en de courgette. Wil je wat minder vet binnenkrijgen? Dan kan je het rundergehakt vervangen door een magere rundergehakt variant of door kalkoengehakt. Dit bevat namelijk ook veel eiwitten, maar minder vet.
Ingrediënten voor de koolhydraatarme ovenschotel bloemkool
- 600 gram bloemkool
- 300 gram mager rundergehakt
- 250 gram prei, in ringen
- 200 gram courgette, in stukjes
- 150 gram blauwe kaas
- 100 ml kokosmelk
- Olijfolie
- Chilipeper of normale peper
- Optioneel: 100 – 125 gram geraspte kaas
De bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en breng daarna 1 pan met water aan de kook.
- Snijd de bloemkool in roosjes en voeg deze toe aan het kokende water. Kook de bloemkool ongeveer 8 minuten of tot het beetgaar is.
- Neem een andere pan en schenk er een beetje olijfolie in. Bak daarin het gehakt tot het bruin begint te kleuren.
- Voeg daarna de prei en courgette toe aan het gehakt en bak mee tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Voeg er chilipeper of normale peper aan toe.
- Neem een steelpannetje en verwarm de kokosmelk met blauwe kaas. Verhit het al roerende tot de kaas en de kokosmelk volledig gemengd zijn tot een dikke saus.
- Pak een ovenschaal en doe er eerst de bloemkool in. Je kan de ovenschaal eventueel invetten, maar dit is niet verplicht. Daarna roer je het gehaktmengsel erdoorheen.
- Schenk vervolgens de kaassaus er overheen en besprenkel dan de gehele schotel met wat geraspte kaas.
- Zet de schotel in de oven en bak deze voor zo’n 15 tot 20 minuten of tot de kaas helemaal is gesmolten.
- Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 3 á 4
Calorieën per portie: 468
Koolhydraten: 14 gram
Vetten: 33 gram
Eiwitten: 27 gram